diumenge, 2 de març del 2014

CAN MAÇANA-ROCA FORADADA-PORTELL DE MIGDIA-MONTGRÒS-PAS DEL PRÍNCEP-CAN MAÇANA

El massís de Montserrat té una morfologia molt característica, amb parets força verticals i sense gairebé sòl. La roca calcàrea de conglomerat amb una gran duresa, tan sols modelada per l'erosió i moviments tectònics en el seu origen ha conformat aquesta visió tan espectacular com la que ens ofereix avui la regió d'agulles.

Tota aquesta zona té gran interès biològic, pel que fa a la vegetació, bàsicament a la vessant nord i als clots més frescals, trobem espècies de caràcter centreeuropeu com moixeres, avellaners, til·lers, blades i porcions interessants de rouredes entremig de l'alzinar amb marfull i boix, cosa que configuren un hàbitat molt ric.

Alhora trobem espais oberts, sobretot a la vessant sud, idoni per a les espècies d'ocells rupícoles del massís, que és aquí on troben l'hàbitat per alimentar-se. Al massís de Montserrat trobem espècies de plantes exclusives d'ambients rupícoles i una fauna rica i protegida. Mamífers mediterranis com el toixó, o la fagina també hi són presents, com també la recentment cabra salvatge. També trobem rèptils com l'escurçó a les codines i, d'amfibis com la salamandra a les zones on s'hi acumula una mica d'aigua i quan comença a vesprejar es fan presents els ratpenats.

Les dades tècniques de la sortida són les següents:

Ruta: Can Maçana-Camí de la Roca Foradada-Coll de Guirló-Roca Foradada-Coll de Migdia-Camí de Montgròs-Montgròs-Coll de les Comes-Camí de les Comes-Coll de Porc-Pas del Príncep-Refugi Vicenç Barbé-Camí de la Portella-Coll de Guirló-Can Maçana.
Integrants: Gemma, Pep, Berta, Dolors, Jordi i Aniol. 
Sortida-Arribada: Can Maçana (Coll de Can Maçana)
Altitud punt de sortida: 707 mts. Altitud màxima: 1136 mts.
Ascens: 855 mts. Descens: 855 mts.
Distància recorreguda: 12,8 kms.
Temps efectiu: 5h05'
Temps total: 7h58'

Mapa de la ruta.
 Podeu veure molt més ampliat i detallat aquest mapa si aneu al wikiloc i seleccioneu la pestanya d'altres mapes l'opció, "topogràfic ICC".

Recorregut registrat pel GPS

Perfil de la ruta.

Comencem l'excursió a l'àrea de pícnic del Coll de Can Maçana.


Prenem el GR-7.2 el qual ens porta fins a l'inici de la Canal de la Font del Llum.


Inici de la Canal de la Font del Llum.


Pujant la Canal.
Aquesta canal ens porta al Portell o Coll de Migdia.


Un cop al coll, la nostra intenció era pujar a la Miranda dels Ecos per la Canal dels Micos. Hem arribat fins a l'inici de la canal, concretament fins a la famosa arrel, però el seny ha fet acte de presència i hem decidit no pujar-ri. D'aquí un parell d'anys quan els nens siguin una mica més grandets, pujarem als Ecos amb l'ajuda d'una corda i amb els nens assegurats.


Desfem el camí fins al Coll i baixem pel Camí del Torrent del Migdia fins que trobem el Camí de Montgròs. Aquest camí ens porta directa al cim.

Montgròs (1120 mts.)


Vistes des del Montgròs.
Santa Magdalena.


Sant Jeroni.


Les Agulles.


Baixem del Montgròs, voregem la Roca Plana dels Llamps i agafem el Camí de les Comes el qual ens porta fins al Coll de Porc.



Aquest és el camí PR C-78, molt utilitzat per fer la travessa integral del massís.


Hem de dir però que hem trobat poca gent. 



El paisatge és espectacular.


 Però al final es fa una mica llarg.


Sort que de tant en tant hi ha algun pas on cal estar una mica alerta fent que sigui una mica més divertit.


I finalment ens retrobem amb el GR-7.2 al Coll de Guirló. Ara només ens queda un petit passeig fins a Can Maçana.
Salut i bones excursions a tothom!!!!